PATARA

Ülkemizin önemli ören yerleri arasında yer alan Patara Antik Kenti’nde kazılar 1988 yılında başlatılmıştır. Bakanlar Kurulu kararlı bir kazı olan Patara’daki çalışmalar 2008 yılına kadar Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Fahri Işık başkanlığında yürütülmüş, 2009 yılından itibaren görevi aynı bölümün kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık devralmıştır.

2016 yılında başlatılan proje kapsamında Türkiye İş Bankası, iştirakleri Şişecam ve TSKB ile birlikte Patara Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarına katkı sağlamaktadır. 120 hektardan daha geniş bir araziyi kaplayan merkezi kent yerleşimi; içinde Roma İmparatoru Nero tarafından yaptırılan bir deniz feneri, Montesquieu tarafından “Dünya’nın en mükemmel Cumhuriyet modeline sahip olduğu” bildirilen Likya Birliği’nin de toplantılarını yaptığı bir meclis binası, günümüze kadar bozulmadan gelmiş bir Kent Kapısı, yüzyılın epigrafi buluntusu olarak kabul edilen Patara Yol Anıtı (Monumentum Patarense) ve II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Osmanlı Devleti’nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu gibi ünik yapıları barındırmaktadır.

Kazı çalışmalarının programında öncelikle antik kentin merkezinde kalan İmparator Nero Hamamı, Eksedra, Aleipterion, Stoa, Agora, Merkez Hamamı ve Küçük Hamam gibi yapıların ortaya çıkarılması, konservasyon ve restorasyonlarının yapılması öngörülmektedir. Ayrıca Liman Hamamı ile Dünya Anıtlar Fonu (World Monument Fund) tarafından “tehlike altındaki çok değerli yapılar” listesine alınan Liman (Korinth) Tapınağı’nın restorasyonu da gündemdedir.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan tarafından hazırlanan “Patara: Kent Liman Kült” başlıklı kitap, 2019 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmıştır.

Galeri